Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Mari-Sisko neuvoo: Kuinka selvitä teinihelvetistä?
Parahin Mari-Sisko,

elämme teinihelvetissä. Suloinen lapsemme on muuttunut sietämättömäksi avaruusolioksi, joka laahustaa ympäriinsä pahantuulisena valittamassa kaikesta silloin, kun on hereillä tai kotona ylipäänsä. Mikään ei hänelle riitä, rahaa on liian vähän, suihkussa asutaan tunti aamuin illoin ja silti kaikkialla haisee joko hiki tai hajustettu hiki. Ovet paukkuvat, sääntöjä ei ole enää olemassakaan, ruoka on pahaa ja aina on nälkä.

Mitä helvettiä? Miksi tästä ei kerrottu neuvolassa, kaikki puhuivat vain uhmaiästä, mutta eihän se ole tähän verrattuna mitään! Uhmaikäiset ovat sentään suloisia silloin kun eivät raivoa, teini sen sijaan aiheuttaa kotonamme niin myrkyllisen ilmapiirin, että avioero on lähellä. Neuvo pian Mari-Sisko miten päästä eroon teinistä? Pakko sen on kai antaa lorvia täällä vielä muutama vuosi. Vai onko?

Nimim.

Uupunut teinihelvetissä


Hyvä Uupunut teinihelvetissä,

Neuvolassa tästä helvetillisestä elämänvaiheesta ei kerrota mitään siksi, että kaikki lahjottaisivat lapsensa heti pois, jos tietäisivät mitä tuleman pitää. Epäkiitollista tilanteessa on tietysti se, että teiniä on ensin pakko sietää, ruokkia ja rahoittaa suhteellisen monta vuotta vain nähdäkseen hänen muuttavan pois ja katoavan elämästäsi sillä sekunnilla, kun hän muuttuu mukavaksi ja fiksuksi nuoreksi aikuiseksi, jonka seurassa olisi oikein kiintoisia keskusteluja maailman nykytilasta.

Koska teiniä on lain mukaan pakko huoltaa ja kestää saman katon alla teini-iän yli eli 18-vuotiaaksi saakka (huom! Tämä tosiaan on laki) pieni käänteispsykologinen leikki on nyt paikallaan.

Selviytymiskeinoja on kaksi: ensimmäinen on kadota tapettiin. Mitä paremmin pystyt hiippailemaan kotonasi seiniä pitkin ilman omaa persoonaa, elämää ja mielipiteitä, sen parempi kaikille. Teini provosoituu kaikesta, jopa hengitysäänistäsi, joten mitä paremmin voitte vältellä toisianne, sen mukavammaksi tunnelma kotona muuttuu. Teini kyllä kertoo riittävällä volyymillä, kun sattuu tarvitsemaan sinua tai luottokorttiasi, joten voit huoletta asentaa lukon makuuhuoneeseesi ja linnoittautua sinne katsomaan kaikki ne Netflix-sarjat, joista ruuhkavuosina haaveilit.

Jos et pysty muuttumaan näkymättömäksi, toinen keino on tarkastella teiniä aivan uudesta perspektiivistä. Tämä on äärimmäisen vaikeaa ja sopii lähinnä niille, jotka ovat harrastaneet zenbuddhismia tai mindfulnessia vähintään 10 vuotta, mutta harjoitus tekee mestarin! Kokeillaanpa siis käänteispsykologiaa - verratkaamme teiniä toiseen viittaamaasi rasittavaan hahmoon eli uhmaikäiseen.

Teini VS. uhmis

Nykyteineillä on lukuisia omituisia ominaisuuksia, jotka on hyvä tunnistaa harjoituksen aluksi: he ovat yleensä vegaaneja, pitävät tupakkaa hiilivoimalan veroisena ilmastosyntinä ja luultavasti paheksuvat alkoholin juomistasi rasittavuuteen asti. Todennäköisesti olet humalassa useammin kuin teinisi, joka halveksuu sinua syvästi myös alkoholismisi takia. He ovat siis kaikin puolin rasittavan kunnollisia nuoria ihmisiä, lukuunottamatta sekaisin olevia käpylisäkkeitä ja mantelitumakkeita - tätä on hyvä hokea mantran tavoin päivittäin neljästä kuuteen kertaa.

Kokeilepa ääneen pari kertaa: "Teinini on kunnollinen nuori ihminen ja rakastan häntä kovasti. Teinini on kunnollinen nuori ihminen ja rakastan häntä kovasti." Ja perään syvä hengitys sekä matala ääniharjoite: oooooooooommmmmmmmmmm.

Noin. Hyvinhän se meni!

Ja sitten verestämään muistoja elämästä uhmaikäisen kanssa vs. teinihelvetti:

- Teini nukkuu lähes aina, luultavasti noin kuusi tuntia enemmän vuorokaudessa kuin sinä. Toisin kuin uhmis, teini ei yleensä pissaa sänkyyn, vaeltele ympäri asuntoa tai tunge suin surminkaan viereesi sänkyyn painajaisten takia. Ei, hän pitää painajaisensa kunniakkaasti omana tietonaan, arvostakaamme häntä tästä ominaisuudesta! Toivoit vuosia, ettei kukaan herättäisi sinua koskaan, joten nauti siitä nyt! Teinille tästä iso plussa.

- Teinillä ei ole peli- tai ruutuaikaa, josta tarvitsisi tapella joka päivä. Hänen kotinsa on siellä missä wifikin, joten voit antaa hänen huoletta kasvaa kiinni kännykkäänsä - peli on jo menetetty. Ennen kylän raitti oli teinille vaarallisin paikka, mutta nyt se paikka löytyy kätevästi hänen kännykästään, joten et joudu ajelemaan pitkin öitä kaduilla etsimässä häntä joukkotappeluista tai puskaseksin harrastamisesta. Paras väkivalta ja seksi on netissä, joten miksi vaivautua kadulle palelemaan, ajattelee viisas nykyteini? Ja onkin siinä vallan oikeassa. Teinille jälleen plussa.

- Sinun ei tarvitse sosialisoida Minttu-Maarian tai Taisto-Eerikin vanhempien kanssa väkinäisesti. Teini huolehtii omista kaverisuhteistaan ja pitää kaverit mieluiten perheeltään piilossa, joten voit huoletta olla olematta missään tekemisissä hänen ystäviensä vanhempien kanssa. Plussaa tästäkin.

- Muistatko kuinka kipeästi kaipasit omaa aikaa ja sitä, että saisit käydä rauhassa vessassa? Et muista, joten muistutan sinua tästä oikeudesta. Nyt teini sulkee oven tyrmistyneenä puolestasi, jos erehdyt jättämään sen raolleen ja saat olla siellä aivan rauhassa, mikäli ensin onnistut valtaamaan vessan hetkeksi itsellesi (toivottavasti olet ymmärtänyt hankkia kaksi vessaa).

Teini toivoo muutenkin näkevänsä sinua mahdollisimman vähän, joten ota tilanteesta ilo irti ja haihdu puolisosi kanssa elokuviin, teatteriin, joogaan, tennikseen, Roomaan tai harrastamaan jonnekin kaikkea sitä seksiä, mistä ei ollut vuosiin tietoakaan. Mieluiten oman puolison kanssa, jos sellainen vielä jostain löytyy, mutta koskaan ei ole myöhäistä ryhtyä polyamoristiksi. Siitä älä kuitenkaan hairahdu kertomaan teinillesi, vaikka olisikin houkuttelevaa pröystäillä vapaamielisellä ja trendikkäällä moniavioisuudella. Teinin mielestä henkilöä, joka harrastaa seksiä sinun kanssasi voidaan yhtä hyvin kutsua nekrofiiliksi, joten älä lähde tähän keskusteluun. Tulee turhaan paha mieli kaikille. Suurin plussa tässä elämäntilanteessa siis omasta ajasta ja vapaudesta.

Kuten huomaat, olet vahvasti voitolla elämäsi kanssa ruuhkavuosiin verrattuna - et vain muista niistä mitään, joten luulet siksi eläväsi perhehelvetissä. Kaukana siitä!

Ja juuri, kun olet ehtinyt alkaa nauttia uudesta vapaudestasi, teini onkin saanut käpylisäkkeensä asetukset kuntoon, pakannut laukkunsa ja muuttanut pois. Sitten istut tyhjässä kodissasi ja mietit, minne kaikki se mukava kuhina katosi ympäriltäsi ja olisiko sittenkin aika ottaa koira.

Älä ota.

Iloa ja valoa sinulle ja perheellesi!

Parhain terveisin,

Mari-Sisko
10 kommenttia:

 1. Buahahaa! Tämäkö se on itselläkin odotettavissa jokusen vuoden päästä? Täytyypä pitää nuo plussat mielessä :D
  -Sallis

  VastaaPoista
 2. Mari-Siskon mukaan parasta ja pahinta lapsissa on se, että koskaan ei tiedä mitä on odotettavissa ja tämä pätee teineihinkin mitä suurimmassa määrin - ken elää, näkee!
  Mari-Siskon puolesta Ina

  VastaaPoista
 3. Mari-Sisko, kiitos tästä. Allekirjoitan kaiken. Mutta lisäisin, että täysi-ikään tullut ja vielä kotona asuva jälkikasvu tulee vielä kalliimmaksi kuin teinit (vaikka en olisi uskonut sen olevan enää mitenkään mahdollista).

  T. Yhden teinin ja yhden täysi-ikäisen (mitä ihmettä se vielä kotona tekee?) mastercard aka mutsi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä Mastercardiksi muuttunut Munakoiso Sohvalla,
   tässäpä vasta kiintoisa ja pelottava huomio! Totta tosiaan, joskus käy niinkin, että teinin elämä kotona on perheestä huolimatta niin mukavaa, että hän päättää jäädä taloksi. Välitän tämän visaisen pulman Mari-Siskolle, uskon, että hänen avarasta kokemuslaaristaan löytyy ohjeita tähänkin konkurssiin!
   Mari-Siskon psta Ina

   Poista
 4. Osui ja upposi, mutta onhan teinit ihaniakin silloin kun nukkuvat ja onneksi nukkuvat paljon

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin totta! Sama pätee joskus myös puolisoihin.
   Ina

   Poista
 5. Ovatko nämä kauhukuvat teineistä omia kokemuksiasi vai peräisin eri äitien pahoista puheista? Minusta sinä et ainakaan ollut teininä tällainen. Jos tytöt ovat tällaisia hirviöitä teini-iässä, olen onnellinen , että meillä oli vain kaksi railakasta poikaa. Pekka 79 v

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä oli inspiraationa eräs teini-ikäisten lasten äitien lounas - tosin tämäkin tarina on luonnollisesti vahvasti karrikoitu fiktion nimissä. ;) Enimmäkseen teinit ovat aivan ihania, ja varsinkin nykyään erittäin tunnollisia ja kunnollisia nuoria ihmisiä. Mielenkiinnolla odotan kyllä railakkaiden poikien teini-ikää...

   Poista
 6. Olen siinä tilanteessa että minulla on marraskuussa 15v täyttävä teini, joka örähtelee yhdellä sanalla tai sitten vastaus kysymykseen on: En tiedä. Mutta kun vanhempana yritän kertoa tai erehdyn neuvomaan jossain asiassa niin silloin hän kyllä tietää asian paremmin. No toinen poika on 10v ja hänellä alkaa olemaan myös esiteinin elkeet ja tämä jälkimmäinen asia alkaa häneltäkin nousemaan esiin. Eli äiti ei tiedä enää mistään mitään! No pieni tilanne juuri tässä hetki sitten päällä, joka suoraan sanoen kärjistyi siihen että äiti vajosi samaan teini-ikä moodiin ja tuli sanottua kaikki mahdolliset sammakot....ja näihinhän ei tietenkään tulisi vajota minkään kasvatusopusten mukaan. No näin kuitenkin tapahtui. ja lopulta tämä purkautui äidin itkuun ja juuri silloin netistä "lohtua" etsiessä silmiin osui tämä teksti. Teksti tuli luettua itkien ja nauraen! Kuinka totta tuo onkaan ja kuinka noiden asioiden kääntäminen auttaisikaan siinä arjessa kun olet yksin ja väsynyt. Mutta kun se ei vaan juuri silloin muistu mieleen! Mutta Kiitos Mari-Sisko tästä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Milla! Olemme välittäneet kiitoksesi Mari-Siskolle, joka lomailee parhaillaan yksin Mauritiuksella. Hän ilahtui kovasti siitä, että lukija sai vertaistukea teinihelvettiin, sillä kuten Mari-Sisko totesi: "Emme kasvata lapsia oppailla, vaan kirosanoilla, jotka kumpuavat elämästä, sydämestä ja välittämisestä. Sitä paitsi teineillekin tekee toisinaan hyvää nähdä, että aikuiset ovat ihmisiä, joille tulee paha mieli vittuilusta." Voimia arkeesi, pojistasi tulee varmasti kelpo kansalaisia! <3

   Poista

Ajatuksia, tunteita, rytmihäiriöitä? Sana on vapaa!

Sisällön tarjoaa Blogger.